Regeneracja wątroby – jaka dieta pomoże?

Zregenerowanie wątroby po mniej lub bardziej poważnych schorzeniach to jedno z poważniejszych zadań, jakie może zostać postawione przed pacjentem. Zarówno po długiej i ciężkiej farmakologii, przebytej chorobie alkoholowej czy nieodpowiedniej diecie, konieczne może być zdecydowane odbudowanie potencjału metabolicznego tego organu. Można to uczynić wieloma metodami, z których każda wykazuje inną skuteczność.

Na pewno jednak elementem wspólnym zarówno dla klinicznego i konwencjonalnego leczenia jak i bardziej naturalistycznych terapii czy ziołolecznictwa, jest odpowiednia dieta. I można śmiało stwierdzić, że całkowita regeneracja wątroby dieta umożliwia w największym stopniu.

Postawienie diagnozy lub profilaktyka

Oczywiście w przypadku postawienia jasnej diagnozy niewydolności wątroby czy nakazaniu pacjentowi terapii detoksykacyjnej, to lekarz przeważnie decyduje o tym, jakimi metodami prowadzone będzie leczenie chorego i jego wątroby. Jednak także profilaktycznie, jeszcze przed pojawieniem się pierwszych oznak spadku jakości funkcjonowania komórek wątroby, zdziałać można dla tego kluczowego organu wiele dobrego. Trzeba być tylko wyczulonym na pierwsze oznaki i symptomy, że regeneracja wątroby dieta jest już konieczna, lub lada chwila będzie konieczna:

  • ogólne osłabienie, apatia, szybkie przemęczanie się – w tym tendencja do szybszego łapania drobnych chorób oraz poważniejszych infekcji,
  • brak efektów przy prowadzonej terapii odchudzającej także może być dowodem na niekompletne oraz nieefektywne działanie wątroby,
  • złe wyniki morfologii – podwyższony cukier, ciśnienie tętnicze, wysoki zły cholesterol,
  • niekontrolowane skurcze – głównie w palcach rąk oraz łydkach,
  • zmiany dermatologiczne – od delikatnych wyprysków po łuszczycę i nawet trądzik oraz inne infekcje skórne,
  • wahania nastrojów,
  • apetyt na słodkości i nieustanne łaknienie.

Oczywiście nie zawsze jeden czy nawet dwa z tych objawów muszą oznaczać problemy z wątrobą. Niewątpliwie jednak widząc u siebie zestaw takich objawów, warto natychmiast przeprowadzić podstawowe badanie krwi, które pozwoli szybko i skutecznie ocenić stan wątroby i zlecić konkretną dietę lub terapię farmakologiczną.

Uzupełnienie terapii odżywianiem

Nie ma możliwości osiągnięcia całkowitego sukcesu w zakresie leczenia czy regeneracji i detoksykacji wątroby, bez zmian w stylu odżywiania. Nawet regularnie pite najlepsze preparaty i mieszanki ziołowe wspierane nowoczesnymi lekami zdadzą się na nic, jeśli cały czas pacjent popełniał będzie notorycznie te same błędy żywieniowe. Najpoważniejsze zagrożenia i wyzwania dla wątroby wynikające z nieodpowiedniej diety i złego żywienia, to przede wszystkim:

  • zbyt częste spożywanie mięsa – zwłaszcza czerwonego, które jest źródłem nie tylko tłuszczy, ale również złego cholesterolu,
  • tłuste jedzenie – zarówno już przetworzona z dużą ilością tłuszczu żywność w sklepach spożywczych jak i tendencja do gotowania i smażenia posiłków z wykorzystaniem dużej ilości tłuszczu,
  • alkohol – jego rozkład w wątrobie bardzo obciąża ten organ, a spożywany w zbyt dużej ilości może powodzić do bardzo poważnych chorób zwyrodnieniowych wątroby, w tym jej marskość i martwicę,
  • nabiał należy mocno i zdecydowanie ograniczyć – tyczy się to zarówno takich produktów jak jogurty, mleka i śmietany, ale także masła i oczywiście jajka – najpoważniejszy nośnik cholesterolu w diecie przeciętnego „Kowalskiego”,
  • grzyby, nawet spożywane w nadmiarze pieczarki, również są dla procesów metabolicznych wątroby bardzo obciążające,
  • słodkości, w tym słodzone i gazowane napoje, należy również zdecydowanie ograniczyć w swojej diecie, zamieniając je chociażby na słodkie, ale dużo zdrowsze owoce.

Sięganie po dobre rozwiązania

Oczywiście dieta oparta na samych zakazach nie może być skuteczna i kluczem do przekonania ludzi do stałego przejścia na dietę oczyszczającą, jest odpowiednie wybranie takich produktów, które mogą z powodzeniem zastąpić te wykluczane z jadłospisu. Z korzyścią dla wątroby oraz pracy całego układu trawiennego i wydalniczego, z pewnością odbywać się będzie dieta oparta na:

  • ciemnym i gruboziarnistym pieczywie w miejsce bogatego w gluten pieczywa pszenicznego,
  • słodkości jak chałwa, słodzenie miodem i melasą,
  • olejach tłoczone na zimno (winogronowy, lniany, z pestek winogron czy czarnuszki i wiele innych) jako alternatywy niezdrowych tłuszczy,
  • rybach – nośnikach świetnych tłuszczy z grupy Omega, ale także przeciwutleniaczy,
  • dużej ilości spożywanej wody – najlepiej w postaci ziołowych naparów, np. z ostropestem,
  • nasionach – groszku, soczewicy, ryżu, otrębów, słonecznika, migdałów, sezamu itp.,
  • warzywach, które powinny być dominujące na talerzu w trakcie każdego posiłku – najzdrowsze zaś są bardzo bogate w antyoksydanty warzywa zielone jak brokuł chociażby.

Naturalnie dieta w połączeniu z terapią farmakologiczną zawsze powinna być konsultowana z lekarzem prowadzącym. To samo tyczy się osób, które oprócz przypadłości wątrobowych leczą się również regularnie chociażby na cukrzycę czy cholesterol – tutaj nawet drobne zmiany codziennych nawyków żywieniowych muszą być mądrze zaplanowane i przeprowadzone.