Naturalne oczyszczanie wątroby – co zrobić?

Wątroba jest niezwykle ważnym organem w naszym ciele, który odpowiada za wiele funkcji życiowych. Niestety, jest ona również narażona przez cały czas na szereg toksyn i zanieczyszczeń, które przyjmujemy. Przede wszystkim, najwięcej z nich spożywamy razem z jedzeniem, ponieważ produkty żywieniowe przepełnione są chemicznymi dodatkami, wzmacniaczami smaku oraz konserwantami. Poza tym, wiele toksyn wdychamy z powietrzem, w szczególności w miastach i wchłaniamy przez skórę podczas codziennej pielęgnacji kosmetykami. Wszystkie one dostają się prędzej lub później do krwiobiegu i trafiają między innymi do wątroby.

Lekarze zalecają, aby co jakiś czas, przynajmniej raz w roku, przeprowadzać kurację oczyszczającą ten organ z toksyn i szkodliwych substancji, aby miał szansę się zregenerować. Zalecane jest naturalne oczyszczanie wątroby, domowymi sposobami oraz ziołowymi preparatami, ponieważ leki syntetyczne również pozostawiają szereg szkodliwych związków. Wiedzą o tym doskonale osoby, które zmuszone są do przyjmowania na stałe farmakologicznych preparatów i ich wątroba po jakimś czasie zaczyna dawać o sobie znać.

Na wątrobę wpływa również stres, picie sporych ilości alkoholu oraz palenie papierosów, czego warto mieć świadomość.

Naturalne oczyszczanie wątroby domowymi sposobami

Zaleca się, aby taka kuracja trwała przynajmniej przez okres dwóch tygodni, jednakże warto ją wydłużyć, na przykład do miesiąca. Poza tym, po jej zakończeniu, warto utrzymywać zdrową dietę i dobre przyzwyczajenia, aby wątroba jak najdłużej była sprawna i działała prawidłowo.

Jakie są metody na oczyszczenie wątroby z toksyn?

  • Przede wszystkim, należy zmienić swoją dietę. Powinna ona opierać się głównie na warzywach i owocach, a także produktach wysokoresztkowych, jak grube kasze i płatki.
  • Najlepiej zrezygnować na czas oczyszczania organizmu z produktów mięsnych oraz innych zwierzęcych, jak nabiał, czy tłuszcze.
  • Nie powinno się jadać potraw ciężkich i smażonych. Warto wybierać tłuszcze roślinne wysokiej jakości, jak dobra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, czy też olej lniany, kokosowy i rydzowy.
  • Bardzo ważny jest błonnik pokarmowy, ponieważ wspaniale wspiera on procesy oczyszczania się wątroby. Powinien on znajdować się w każdym posiłku.
  • Przy błonniku koniecznie należy pamiętać o piciu sporej ilości wody, niegazowanej. Osoba dorosła powinna jej wypijać minimum dwa litry w ciągu doby.

Sama dieta na pewno może wiele zdziałać. Warto jednak przy okazji wprowadzić jeszcze kilka zasad, które z pewnością pomogą wątrobie się oczyścić i szybko regenerować.

  • Koniecznie należy odstawić alkohol i papierosy.
  • Poza błonnikiem znajdującym się w pokarmach, można spożywać też nasiona ostropestu plamistego, który rewelacyjnie działa na wątrobę i wspiera jej funkcjonowanie. Jest to składnik wielu ziołowych leków.
  • Proponuje się też zaparzanie ziół, które są dobre dla procesów oczyszczania wątroby. Doskonałym preparatem jest na przykład Hepa Vitale, w skład którego, poza samym ostropestem wchodzi również babka płesznik i czarnuszka siewna.
  • Zioła można zaparzać samodzielnie lub zmielone dodawać do potraw. Nie powinno się jednak przekraczać zalecanej dawki do spożycia, ponieważ nawet naturalne produkty mogą szkodzić w nadmiarze.

Podczas takiej kuracji, można pić sok z cytryny i ogórków kiszonych, ponieważ pozytywnie wpływa on na cały organizm i wspiera również oczyszczanie jelit, co jest istotne. Podobnie jak błonnik, pomaga w pozbyciu się złogów kałowych.

Warto zadbać też o aktywność fizyczną, która jest dobra przy takiej kuracji. Trzeba pamiętać o tym, że toksyny i inne szkodliwe substancje wydostają się z naszego organizmu przez pot, kał oraz mocz.

Wiele z zaleceń można też traktować profilaktycznie i stosować je przez cały rok. Na przykład zażywanie błonnika jest niezwykle istotne dla procesów trawiennych oraz wydalania. Również odpowiednia, lekka i zrównoważona dieta powinna być pomocna przy zachowaniu zdrowia wątroby na dłużej. Warto całkowicie zrezygnować z produktów smażonych i tłustych na rzecz tych pieczonych i gotowanych na parze.