Czy zioła na oczyszczenie wątroby pomogą?

W ostatnim czasie zioła zaczynają odgrywać coraz ważniejszą rolę nie tylko w leczeniu poszczególnych chorób, ale także ich zapobieganiu. W profilaktyce zioła cieszą się tak wielkim zainteresowaniem pacjentów i nie tylko, ponieważ ich przyjmowanie nie osłabia żadnych układów (trawienny, wydalniczy, immunologiczny), a nawet je wspiera.

W odróżnieniu od silnych leków czy antybiotyków, które mogą negatywnie wpłynąć na wątrobę, jelita, podrażnić żołądek i osłabić naturalną odporność pacjenta, narażając go na inne choroby i infekcje. Dlatego decydując się na coraz modniejszą detoksykację, warto koniecznie sprawdzić najpopularniejsze zioła na oczyszczenie wątroby – na szczęście jest ich całkiem sporo.

Ostropest królem wszystkich ziół

W aptekach, sklepach zielarskich a nawet drogeriach coraz częściej znaleźć można rozmaite mieszanki ziołowe jak chociażby Hepa Vitale, w skład których wchodzą rozmaite rośliny i zioła. Wiele z nich ma za zadanie pobudzić metabolizm komórkowy albo uspokoić i rozluźnić pijącego napar, w niektórych z nich skumulowany jest także dobroczynny błonnik pokarmowy, którego obecność w takich ziołach jest kluczowa dla dobrej pracy jelit i samej wątroby.

Nie tylko zioła pomogą na oczyszczanie – sprawdź 10 produktów, które pomogą!

Najważniejszym składnikiem, jaki praktycznie zawsze i obowiązkowo zawierają takie zioła na oczyszczenie wątroby, jest ostropest plamisty. To roślina z rodziny astrowatych, która dystansuje wszystkie inne rośliny pod względem zawartości sylimaryna. Ten kompleks flawonoidów, wspierany przez inne substancje aktywne w ostropeście, zapewnia następujące korzyści z punktu widzenia pacjenta i jego wątroby:

  • zabezpiecza powłokę wątroby oraz ściany komórek wątrobowych przed uszkodzeniem w wyniku działania wolnych rodników,
  • zwiększają zawartość antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które zabezpieczają komórki ciała przed procesami starzeniowymi i degeneracyjnymi,
  • wspiera procesy regeneracji i odbudowy miąższu wątrobowego oraz umożliwia namnażanie się samoczynne nowych komórek w miejsce starych,
  • skutecznie redukuje zawartość cukru we krwi poprzez ograniczenie jego wchłaniania do krwi,
  • znacząco zmniejsza zawartość złego cholesterolu typu LDL we krwi i jednocześnie stymuluje samą wątrobę do produkcji dobroczynnego cholesterolu typu HDL,
  • poprawia parametry krwi – m.in. zawartość bilirubiny.

Inne korzyści z przyjmowania ziół

Odpowiedź na pytanie, dlaczego tak chętnie ludzie sięgają po zioła na oczyszczenie wątroby, nie ogranicza się jednak tylko i wyłącznie do samego cudownego działania ostropestu plamistego. Tym bardziej, że dostępne są również inne kompleksy ziołowe działające regeneracyjnie, oczyszczająco i zabezpieczająco na wątrobę. Sukces ziołowych, naturalnych kuracji detoksykacyjnych bierze się z tego, że pijąc regularnie odpowiednio przygotowane napary ziołowe, człowiek zapewnia sobie:

  • minimum 2 litry, a nawet trzy litry płynów dziennie, które są niezbędne zarówno do prawidłowej pracy nerek i pęcherza, ale również wszystkich innych komórek i organów ciała,
  • dopływ substancji kojących i uspokajających – po kilku tygodniach regularnego stosowania człowiek staje się bardziej wyciszony, uspokojony,
  • działanie rozluźniające i rozkurczające – co może mieć znaczenie chociażby przy eliminowaniu zaparć i wzdęć, charakterystycznych dla problemów wątrobowych,
  • odpowiedni zastrzyk witamin i błonnika pokarmowego, który następnie bierze udział w kluczowych procesach wydalniczych ludzkiego organizmu,
  • poprawę jakości cery, w tym zmniejszenie ryzyka nawrotu wyprysków, łuszczycy, trądziku i innych infekcji dermatologicznych,
  • wzrost odporności nabytej – lepsze funkcjonowanie układu immunologicznego,
  • wyregulowanie układu hormonalnego.

Prawidłowe przygotowanie naparu

Napary ziołowe naturalnie najlepiej przygotowywać z całych nasion lub liści, które następie mieli się w domowych warunkach. Stężenie zdrowotnych związków w takim świeżo zmielonym zielu jest oczywiście znacznie wyższe, niż w przypadku nieprawidłowo zapakowanych, przetrzymywanych wiele miesięcy na półkach sklepowych, produktów. Po zalaniu takiej mieszanki wrzątkiem należy odczekać około dziesięciu minut i wypić go, póki jeszcze będzie ciepły – najlepiej spożywając także na koniec pozostałe na dnie osady.